Актуално В програмата

Филм за Кристо открива новия сезон на “НепознатиТЕ” тази неделя от 12:30 часа по bTV

Добави коментар

Сред героите в документалната поредица през януари и февруари са още неговата спътница Жан-Клод, Моника Белучи, Стоянка Мутафова, най-известната гейша в света и Емир Кустурица

Кристо Явашев и Жан-Клод, които променят света със своето изкуство, са първите герои в премиерния епизод от новия сезон на “непознатиТЕ”, който започва тази неделя, 7 януари, от 12:30 часа по bTV. В продължение на пет последователни недели журналистът Георги Тошев и неговия екип ще разказват забавни, но малко известни истории за популярни личности.


Първият филм “Кристо в Япония. Образи” Тошев снима с японски екип в град Сапоро. Той документира завръщането на Кристо в Япония след 25 години с голяма ретроспективна изложба в Музея на модерното изкуство MIMAS. Навремето от „страната на изгряващото слънце“ започва един от най-значимите проекти на артистичното семейство Кристо и Жан-Клод – “Чадърите”.
Какво се е случило 25 години след “Чадърите”?

 

Добави описание


Георги Тошев следва Кристо при пристигането му в Сапоро, подреждането на изложбата, срещата с японската публика, провокациите и възторга, с който най-известният български артист в света е посрещнат в „страната на изгряващото слънце“.

 

“Няма да правим традиционно интервю, документирай какво се случва с мен и публиката, нашата връзка, въпросите, отговорите ми....Това , което създаваме с Жан-Клод от години, е миг. Смисълът е в тези срещи-мигове, които правят изкуството част от живота на другите”, казва Кристо на Георги Тошев.

 

И журналистът го следва в това артистично и житейско приключение, което започва по изгрев слънце на 9 октомври 1991 г.  Тогава 1880 работници едновременно отварят 3100 чадъра в Ибараки и Калифорния. Това странно японско-американско произведение отразява приликите и разликите в начина на живот, превзело територията на две вътрешни долини, едната - дълга 19 км. в Япония, а другата - 29 км. в САЩ.


„Чадърите“ е отправна точка за Георги Тошев и режисьорът Ема Константинова да припомнят пътя на артистичната двойка Кристо и Жан-Клод.

 

“Срещнах свидетели, които са преживели “Чадърите”. Въздействието им сред природния пейзаж е магическо. Удивително е колко много енергия се съдържа в творчеството на Кристо и Жан-Клод. И дори тези, които отричат тяхното изкуство, са поразени от мащаба на направеното”, споделя Георги Тошев.

 

Добави описание

 

“Филмът е като конспект на забележителното му творчесто – преди и след срещата с Жан-Клод. Опит да се вникне във философията им на живеене и създаване на изкуство”, допълва Тошев. В “Кристо в Япония. Образи” се разкриват малко известни факти от живота на артистичната двойка. Благодарение на Мурата сан, директор на Музея в Сапоро, се показват кадри и снимки, някои, от които са били забравени години наред в архива на Музея.


В следващите епизоди на “непознатиТЕ”, които зрителите на bTV ще гледат всяка неделя от 12:30 часа, Георги Тошев ще разкаже история за страст, любов и скандали в първия филм на Моника Белучи и Емир Кустурица, влиза в будоара на най-известната гейша в света и запечатва мигове на откровения със забележителната Стоянка Мутафова. Двете серии за нея в поредицата “непознатиТЕ” се излъчват в навечерието на 96-тия рожден ден на голямата актриса.


Снимки: Юлияна Антонова – Мурата, Георги Тошев
 

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: НепознатиТЕ

„непознатиТЕ“ с филм за актьора Христо Живков

„непознатиТЕ“ празнуват рожден ден с актьора от „Осъдени души“ Ян Енглерт

„непознатиТЕ“ по следите на четвероевангелието на Иван Александър в Румъния

„непознатиТЕ“ зад кулисите на Фридрихщат палас

Легендата „Бърнинг мен“ в документалния филм „Преживяване в пустинята“