В програмата

Еленският бут пленява Chef Андре Токев и Събин Ранков тази неделя от 12:30 часа в „Ловци на храна” по bTV

0/5

Еленският бут пленява Chef Андре Токев и Събин Ранков тази неделя от 12:30 часа в „Ловци на храна” по bTV

Тази неделя от 12:30 часа по bTV в „Ловците на храна” Chef Андре Токев и Събин Ранков поемат по живопистния балкански път към град Елена. Двамата кулинари ще бъдат посрещнати на високо ниво от кмета - инж. Дилян Млъзев, който ще ги срещне с нови приятели, ще сподели с тях възрожденската атмосфера на „българския Витлеем”, местните деликатеси и прочутия Еленски бут.


Двамата „Ловци на храна” ще посетят пазара в Елена, за да се снабдят с домашно произведени плодове и зеленчуци. Докато Андре избира ароматни домати, прекрасни праскови и раздава автографи на феновете на MasterChef, Събин ще се качи на колелото и ще потегли в търсене на местния деликатес от бут. А когато открие уникалното място за производството му, дори сблъсъка с „живата охрана” няма да го разубеди, че това е истинският Рай. 

 

Добави описание


Андре ще се запознае с еленчанинът Йордан, който ще го посрещне радушно със запалена пещ и продукти за традиционния балкански овнешки гювеч. Двамата ще споделят страстта си към един от най-основните инструменти в кулинарията - ножът и ще се „раздумат” за различните им употреби в кухнята и двора.  Кавърдисването на месото ще премине на фона на разговори за историческото развитие на употребата на меса от различни животни, как се правят апетитни колбаси в домашни условия и какви са тънкостите при приготвянето на тиквеник. От своя страна Андре ще предложи на домакина си изтънчена рецепта с плодове и равностойния на испанския и италиански хамон – Еленски бут.


Жаден да нови знания и решен да преоткрие скритите богатства на България, Chef Токев ще посети един от най-значимите и ценени символи на Елена, заемащ заслужено място в герба на града – Часовниковата кула. Един от запазените архитектурни образци от Възраждането е служел на еснафа и занаятчиите да определя работното им време, но и до ден днешен отмерва всеки кръгъл час с камбанен звън. На 64 стъпала над земята пред Андре ще се разкрие и гледка към първото класно училище в страната, което също се намира в град Елена.


Защо немците вярват, че ученето минава през пробването, какви са ритуалите за колене на прасета в Елена и какво е общото между кръстоносните походи и произхода на иберийските хамони според легендата, зрителите ще видят тази неделя от 12:30 часа в „Ловци на храна” по bTV.

Още за Ловци на храна

Не пропускайте

ТВ анонси

Популярно в poTV.bg