Актуално В програмата

Доза живот за болни деца и пристрастени към алкохола – този уикенд в bTV Репортерите

Добави коментар

В съботната вечер репортерът на bTV Мария Савкова и операторът Борис Пинтев ще представят една различна история за битката на над 200 хиляди българи и техните семейства с алкохолната зависимост.

В съботната вечер репортерът на bTV Мария Савкова и операторът Борис Пинтев ще представят една различна история за битката на над 200 хиляди българи и техните семейства с алкохолната зависимост.

 

През 50-те години на миналия век едно решение на Световната здравна организация променя хилядолетната представа на човечеството за алкохола. Учените признават, че пристрастяването не е морална слабост, а заболяване – хронично, рецидивиращо, прогресивно и потенциално смъртоносно. Алкохолизмът е болест на мозъка, която засяга психичното и телесното състояние, социалното функциониране и ценностната система.

 

Кога човек е предразположен към алкохолизъм? Какъв е пътят, по който един пиещ се превръща в алкохолик? И защо зависимите не могат да спрат сами – отговорите във филма на Мария Савкова „До последна капка”, тази събота в bTV Репортерите, веднага след централните новини.

 

bTV Репортерите ще влязат в домовете на зрителите и в неделната вечер на 27 януари, за да ги срещнат с 9-годишния Стефан, който страда от спинална мускулна атрофия. Детето беше върнато от Румъния в края на декември, без да получи спасяващото лечение. След дълга борба семейството успя да отиде за втори път до Букурещ и след нови перипетии Стефан най-накрая получи спасителната доза лекарство, което стопира болестта и е единствено в света.

 

Репортерът на bTV Кристина Газиева и операторът Александр Осиченко проследиха цялото им пътуване до румънската болница и се срещнаха с хора с големи сърца, направили лечението на Стефан възможно, въпреки административните пречки.

 

Във филма „Доза живот“ на фокус ще бъде и историята на едно македонско момче със спинална мускулна атрофия, успяло да промени цялата система в Македония. Любовта му към футбола го прави известно и извън пределите на родината. Така, премиерът на страната забелязва и чува посланието на детето - лекарството за спинална мускулна атрофия да бъде достъпно и в Македония. Премиерът лично се захваща с тази задача и скоро малкият Яне ще получи първата си доза живот в собствената си родина.

 

Кристина Газиева обещава среща и с една българска майка на дете със СМА, която написа писмо до премиера на България с надеждата, че ще се случи това, което се случи и в Македония. Получи ли тя отговор от българския премиер и каква е надеждата за българските деца? Ще бъде ли достъпно лекарството скоро и у нас? И най-важното – за какво мечтаят тези деца? Всичко това - във филма „Доза живот“, в bTV Репортерите - неделя, в 19.30 ч.

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: bTV Репортерите

bTV започва новия сезон с нови лица, формати и предизвикателства

Актуалните предавания на bTV преминават в лятна схема през юли и август

Тази събота в bTV Репортерите: Аз съм БУРНЕША.

Спортът като мост между света на тишината и този на любовта - в bTV Репортерите

bTV Репортерите: Едно денонощие очи в очи с коронавируса, болните и техните спасители