В програмата

Документален филм на Николай Дойнов припомня знаково събитие от българската история

0/5

Документален филм на Николай Дойнов припомня знаково събитие от българската история

В най-новата си история България търпи големи териториални и финансови загуби. Дори спечелените победи на бойните полета са следвани от тежки политически неуспехи. Но едно събитие на българо-гръцката граница след края на Първата световна война показва българските политици и дипломация в друга светлина.

 

Воден от професионалния си и личен интерес, журналистът Николай Дойнов ще върне историята почти век назад, за да припомни на зрителите паметния дипломатически успех, известен още като „петричкия инцидент“.  Забравените факти ще бъдат представени в „Темата на NOVA“ в  неделя (23 септември) от 19:20 часа, веднага след централната емисия новини.

 

Всичко започна с един разговор с петрички журналист, докато изкачвахме заедно билото на Беласица планина. Когато Григор Дремджиев ми разказа за инцидента от 1925-а и последвалите събития, смятах, че или преувеличава, или много от фактологията не е проверена. Оказа се точно обратното. Григор беше абсолютно прав. Тогава за пръв път чух историята на „петричкия инцидент“ и реших да я проуча“ – коментира авторът на филма.

 

Документалният разказ отвежда Николай Дойнов и оператора Росен Илиев до граничния пост при прохода Демир капия, откъдето започва „малката“ война. Спечелването й със силата на аргументите и дипломацията и до днес остава ярко събитие на фона на националните трагедии от 20. век. Включено е дори в книгата „Войната“ на световноизвестния военен историк и анализатор Гуин Дайър.


Освен като един от емблематичните водещи на Новините на NOVA, Николай Дойнов печели доверието на зрителите  и със сериозните си журналистически разработки в сферата на историята, археологията и авиацията.

Не пропускайте

ТВ анонси

Популярно в poTV.bg