Актуално В програмата

„Да откриеш своя дом“ - шест истории на деца от институции намерили дом, в който са обичани

Добави коментар

Документалният филм на HBO „Да откриеш своя дом“ е вдъхновен от работата на фондацията на писателката Дж. К. Роулинг „Лумос“, чиято мисия е да прекрати институционализацията на децата в световен мащаб до 2050 г.

„Представете си свят, в който всяко дете е израснало в любящо семейство, с ресурсите, които трябва да процъфтяват.“ - Дж. К. Роулинг, основател на фондация на Лумос (Lumos)

 

Документалният филм на HBO „Да откриеш своя дом“ е вдъхновен от работата на фондацията на писателката Дж. К. Роулинг „Лумос“, чиято мисия е да прекрати институционализацията на децата в световен мащаб до 2050 г. В момента около 8 милиона деца растат в домове за сираци и институции по целия свят.

 

Сърцеразбиващ и просветляващ „Да откриеш своя дом“, обикаля градските улици и черни пътища и ни пренася в пренаселените детски институции и споделя радостта от получаването на обич. Историите на тези шест деца са различни, но тъгата, последвана от радост в живота е еднаква.  От семейства, които са разделени в Хаити, до социални работници, които помагат за събирането им в Непал, до посветените приемни родители, които са поели деца с увреждания в Молдова и България - филмът разглежда по-задълбочено реалността, в която живеят 8 милиона деца, които в момента са скрити от погледите ни в домове за сираци и институции.

 

Шокиращата истина е, че над 80% от децата в домове за сираци днес не са истински сираци, а са разделени от семействата си в резултат на бедност, бедствия, война, наркомания, трафик, увреждания или дискриминация. Филмът предава смущаващ портрет на обстоятелствата, които отвеждат децата в институциите и същевременно вдъхва надежда за свят, в който всяко дете има семейство и дом.

 

Историята показва шест семейства в Молдова, Хаити, България, Непал, Бразилия и Индия, които са преодолели трудностите, съпътстващи институционализацията. С различните, обединени от трансформативната сила на надеждата и любовта, осигурена от семейството, филмът ни среща с Мария от Молдова, Исус от България, Баншу от Непал, сестрите Каролина, Катерина и Катлин от Бразилия и Ливия от Индия и техните семейства.

 

Добави описание

 

Мария от Молдова

 

Молдова е сред най-бедните страни в Европа с един от най-високите проценти на институционализация. Мария е родена с церебрална парализа и тъй като родителите ѝ не са имали възможност да се грижат за нея, са я оставили в сиропиталище. Приемната майка на Мария е Мария и двете се срещат, когато момиченцето е на 8 години. До тази възраст то не е знаело какво значи семейство. По време на снимките Мария е на 11 години и заедно с голямата Мария живеят в любящ дом, изпълнен с песни, печени бисквитки и неподправено щастие.

 

Добави описание

 

Диего от Хаити


Хаити е най-бедната страна в Западното полукълбо. Над половината население живее с под 3 долара на ден. Преди опустошителното земетресение през 2010-та година в страната има около 100 домове за деца, след него домовете стават 770. Годишно в страната идват субсидии от 70 млн. долара за домовете и това превръща регистрацията на такива в порочен бизнес. Диего е изпратен да живее в хаитянско сиропиталище на шестгодишна възраст от собствената си майка, която вярвала, че това е единствения начин синът ѝ да не живее в нищета и да получи образование. След като „Лумос“ разбира за лошите условията в сиропиталището и открива там Диего много болен, успява да намери майка му и да го върне у дома. Фондацията се бори и за закриването на нелегалните домове, който са цели 85% от всички в страната. Тези домове се държат от злонамерени „бизнесмени“ като пастор Джонатан Верне. Верне превръща къщата си в сиропиталище, това е и домът на Диего за цели две години. След като властите го закриват, заради лоши условия, Верне отваря ново сиропиталище без нужното разрешение.

 

Добави описание

 

Исус от България


Исус е роден с тежки и сложни увреждания и е изоставен като бебе. До 13 години Исус живее в дома в село Крушари, заедно с още 38 деца, разпределени в 5 стаи. Домът в село Крушари е бил най-големият дом за деца и младежи с увреждания в България. Закрит е през 2015-та година, а всички деца са изведени, с помощта на фондацията.

Дима отива в дома като игротерпевт към „Лумос“ и веднага бива привлечена от красивите очи на Исус, който заради уврежданията си има телосложението на дете. Животът му до този момент е леглото, а единствената гледка – тавана над него. Дима е тази, която го извежда за първи път навън. Днес той живее в безопасна и обгрижваща среда, заедно с Дима.

 

Добави описание

 

Биншу от Непал


Хумла е най-отдалечената област в Непал. Заради бедност и граждански войни е застрашена от трафик на деца.  Малкият Бишну е взет от дома му в село Рая в Непал с фалшиви обещания към родителите му за осигуряване на образование. Така става жертва на трафиканти и е поробен в продължение на 4 години, в които живее в сиропиталище в Катманду и мие чинии в хотел. Бива спасен от неправителствената организация „Следващото поколение на Непал“, чиито доброволци изминават  стотици километри със снимката му, за да открият семейството му и да го върнат при тях, тъй като децата често нямат спомени или не могат да насочат социалните работници към родното си село. Бишну е върнат на родителите си през 2012-та година. По време на снимките Бишну е на 17 години и живее с родителите си в село Рая, а от организацията го включват в стипендиантската им програма за продължаващо образование.

 

Добави описание

 

Каролина, Карина и Кетлин от Бразилия


Бразилия е една страните с най-висок процент пушещи крек. Много зависими родители изоставят децата си и това създава термина „крек сираци“. Кристина израства с майка алкохоличка, в последствие самата тя започва да пуши и взимат дъщеря ѝ в дом. Преодолява зависимостта си, но порасналата ѝ дъщеря влиза в порочния кръг и трите ѝ внучки биват взети в дом. Майката на момичетата умира на улицата. Светът на Кристина се разпада. След като преодолява собствените си демони, тя решава, че трябва да прекъсне цикъла от „крек сираци“ в семейството. Тя става приемен родител на внучките си, сестрите Каролина, Карина и Кетлин и се грижи за тях така както майка ѝ не е успяла за нея и тя самата не е успяла за дъщеря си.

 

Добави описание

 

Ливия от Индия


Всяка година в Индия биват изоставяни стотици хиляди деца. Повечето от тях са момичета и Ливия е едно от тях. Докато живее в дом, единствената мечта на Ливия е да има майка. Намира я когато е на 12 години. По време на снимките Ливия е на 15 години и от 3 години живее щастливо с приемната си майка Мария.  Единственото нещо, което Мария иска след сватбата си е дете. 25 години по-късно губи съпруга си и остава сама и със сърце, изпълнено с любов, която да даде на някого. Започва да обикаля сиропиталищата и така съдбата я среща с Ливия, а сърцето ѝ подсказва, че това е нейното дете.

 

Всяка история е уникална, но свързана с общата тема, че семейството е обнадеждаваща, трансформираща и възстановителна среда за деца по целия свят. Оригиналният документален филм на HBO e режисиран от носителите на Emmy® Джон Алперт и Матю О'Нийл, а гласа на разказвача е на носителя на Oscar® Еди Редмейн.


„Да откриеш своя дом“ филм е достъпен за гледане по всяко време в HBO GO. В онлайн стрийминг платформата HBO GO има над 290 заглавия съвременна документалистика (256 филма и 26 поредици), всички със субтитри на български, което прави селекцията най-богатата достъпна, с професионален превод, за гледане по всяко време.
 

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: Да откриеш своя дом