Актуално В програмата

Chef Токев и Събин откриват най-дългокосместите кози в света и традиционния навпавок в Рила и Пирин

Добави коментар

Тази неделя от 12:30 часа по bTV „Ловците на храна” Андре Токев и Събин Ранков ще опитат вкусовете на Пирин и Рила.

Тази неделя от 12:30 часа по bTV „Ловците на храна” Андре Токев и Събин Ранков ще опитат вкусовете на Пирин и Рила. В село Влахи те ще се срещнат с двама братя – Атила и Сида, които отглеждат рядката каракачанска порода овце, коне и кучета. Те са оставили големия град и са се завърнали към природата, за да запазят и възродят българските традиции.


Овцете от най-древната порода в Югоизточна Европа са с черен цвят, по-дребен размер, остра вълна, дават по-малко, но високомаслено мляко от 11%. Калоферската дългокосместа коза е представена през 2012 г. на Световното изложение в Хановер от Войводата, който гордо е дефилирал с дългата си козина на международна сцена. Но освен патриотичната атмосфера и преклонеие пред традициите на страната, Chef Токев ще набави деликатесна ярешка наденица и домашно сирене, преди да поеме към Горно Драглище и гозбите на леля Дешка.

 

Добави описание


Любезната домакиня ще нагости кулинарите с местния деликатес навпавок - сурово сушен колбас от най-доброто свинско месо. Тя ще покаже на Андре стъпките в приготвянето на боб с чекане (или цвекло), ялова баница и шупла. За да върне жеста към дамата, Chef Токев ще изпрати верния си помощник за кестени, които ще превърне в апетитна гарнитура. Но ресторантьорът няма да се ограничи до използването само на нож в кулинарните си приключения, а смело ще грабне брадвата, за да насече дърва за огън за вкусните гозби.


За да бъде преживяването за „Ловците на храна” пълно, Chef Токев ще посети екопътека Русалиите и Чобанския вир, който местните наричат „джакузито”. Той ще потърси около ручая кресон, ще набере горски гъби и здравец, докато се връща към ездата и естествените методи за съхранение на прясно мляко. За финал на пътуването Андре ще приготви равиоли с ярешка наденица в мурсалски чай, арпаджик с гъби, навпавок, кестени и здравец, а Събин ще се погрижи за почерпи домакинята им с хубаво българско вино.


Как ще се справи Събин с овцете и гегата, какво обядват козите, каква е трогващата история на яловата баница и как чобаните са съхранявали млякото в древността – тази неделя от 12:30 часа в „Ловци на храна” по bTV.

 

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: Ловци на храна

“Ловци на храна” продължава с невероятен „стрийт фууд тур“ из Неапол

“Ловци на храна” представя вълнуващи, вкусни и цветни епизоди от слънчева Италия

Тази неделя по bTV „Ловци на храна“ тръгва по пътя на бирата в Лом

​ Chef Андре Токев се завръща с нов сезон на “Ловци на храна” тази есен по bTV

Специален коледен епизод на “Ловци на храна”