В програмата

„Цената на безплатното“ в „Темата на NOVA”

0/5

„Цената на безплатното“ в „Темата на NOVA”

Според Европейския здравен профил всеки седми българин е неосигурен, българите плащат най-много, предимно за лекарства, а за българските деца се отделят около 13% от парите на Здравната каса. Докъде стигат тези пари, как се лекуват децата в България и каква е цената на безплатно здравеопазването, разказва авторът Ани Салич и операторите Георги Георгиев и Светoслав Миков, тази неделя, 1 март, след централната емисия новини.


В България всички деца са здравно осигурени. Задължително всяко дете има свой личен лекар, който би трябвало да го лекува безплатно по програмата Детско здравеопазване – за профилактика и ваксини. Здравната каса обаче освобождава родителите само от потребителската такса, но често някои изследванията и лекарствата по рецепта се поемат изцяло от семейния бюджет. 


Сега в България работят 2 272 педиатри като по-голямата част от тях са в предпенсионна възраст. Най-малко са в Разград и Смолян, а най-много в София град. Младите лекари искат да лекуват деца, но в големите отделения, където има какво да научат.


Ани Салич ще покаже на зрителите на NOVA добри български педиатри и сърцати млади доктори, но и недоволни родители, а българската детска болница си остава мечта за няколко поколения майки. В момента децата обикалят между педиатрията за общи заболявания, Пирогов за хирургия, Трета градска за кардиология, ИСУЛ за онкология и още много други лаборатории и кабинети.

Каква е цената на детското здраве и грижи ли се България за здравеопазването на нейното поколение, гледайте „Темата на NOVA“ тази неделя,  1 март , веднага след централната емисия новини.

 

Още за Темата на NOVA

12:30
06.06.2020
Темата на NOVA
19:20
07.06.2020
Темата на NOVA

Не пропускайте

ТВ анонси

Популярно в poTV.bg