В програмата

bTV Репортерите за новите разделителни линии, които Унгария чертае в Европа

0/5

bTV Репортерите за новите разделителни линии, които Унгария чертае в Европа

В съботната вечер на 18 май bTV Репортерите ще повдигне завесата към Унгария на Виктор Орбан, към страха от мигрантите и Сорос и към пропагандата и фалшивите новини в навечерието на изборите за нов Европейски парламент.


Във филма „Граници“ топрепортерът на bTV Новините Иван Георгиев и операторът Борис Пинтев ще покажат как четвърт век по-късно събитията в Европа се повтарят, само че с обратен знак.
През лятото на 1989 година малкото градче Шопрон на унгарско-австрийската граница е сцена на исторически събития. Униформени войници режат телената ограда в доскорошната „полоса на смъртта”, а за 700 източногерманци, летували на езерото Балатон, „Желязната завеса“ е вдигната, година преди падането на Берлинската стена. Сълзите от щастие съхраняват за историята символичното начало на един дългоочакван край, а Унгария става първата страна в Източния блок, направила крачка към демокрацията и падането на границите.

 

Добави описание

 

Точно 26 години по-късно екип на bTV Репортерите ще покаже как хиляди имигранти от Близкия изток и Централна Азия срещнаха стена на унгарско-сръбската граница по пътя си на Запад през 2015-а. И отново сълзи сложиха началото на процес, в който Унгария започна да променя съдбата на Европа. Така, в пика на имигрантската вълна, от стъпканите поля на юг от Будапеща се родиха нови герои.

 

Защо Централноевропейският университет и фондация „Отворено общество” се оказаха нежелани в Будапеща и как страхът доказа, че е най-силният политически афродизиак – отговорите само в bTV Репортерите, тази събота, веднага след централната емисия новини.

Още за bTV Репортерите

19:30
20.09.2020
bTV Репортерите - поредица за журналистически филми и разследвания
21:45
20.09.2020
bTV Репортерите
19:30
26.09.2020
bTV Репортерите - поредица за журналистически филми и разследвания, нов сезон 21

Не пропускайте

ТВ анонси

Популярно в poTV.bg