Актуално В програмата

bTV Репортерите: Мария Цънцарова представя филма „Децата на Норвегия“

Добави коментар

Тази събота и неделя в bTV Репортерите Мария Цънцарова и операторът Добромир Иванов разказват за съдбата на българските семейства, загубили децата си по решение на социалните служби в Норвегия

Тази събота и неделя в bTV Репортерите Мария Цънцарова и операторът Добромир Иванов разказват за съдбата на българските семейства, загубили децата си по решение на социалните служби в Норвегия – на 23 и 24 юни веднага след bTV Новините в 19 часа.


В двете части на филма „Децата на Норвегия“ екипът на bTV ще представи трудните съдби на три българки семейства, които са подчинили живота си на битката да направят децата си отново част от него. Заради тежки конфликти между родителите, две от майките предават децата си на социалните служители, които ги настаняват в приемни семейства на тайни адреси. Жените са задължени да виждат децата си по график в присъствието на наблюдател. Третата българска майка вече шест години живее в такъв график и само три пъти годишно вижда детето си. Когато синът ѝ е само 2-годишен, е взет от социалните след сигнал от съседка, че е жертва на домашно насилие. Съдебното дело продължава с години, а през това време детето живее при приемни родители – норвежци. Днес то е на 8 години, не говори български език, а майка му и баща му съдят Норвегия в Страсбург.


Наши сънародници разказват за строгите правила в Норвегия по отношение на децата и широките правомощия, които имат социалните служители. Как функционират службите в скандинавската държава и защо са полезни на семействата с проблеми – ще се представи и друга гледна точна през анализа на наша сънародничка Магдалена Клеппе – майка и детска учителка, от която се изисква да информира службите, ако има притеснение за дете в училище.


Ексклузивно пред bTV говори  Кристин Щейнрем, представител на Директората за децата, младежите и семейството. Как действат социалните, когато получат сигнал за дете в риск? Защо разделят братя и сестри в различни приемни семейства? Отговорите на тези и още въпроси, които постави дискусията в България, дава Кристин Щейнрем.


Във втората част на филма посланикът на България в Норвегия Румяна Митрева разказва има ли полезни ходове българската дипломация, когато наши сънародници попаднат в съдебно дело срещу социалните. По какви случаи е работила мисията ни в Осло и защо не се знае точният брой казуси с български семейства. В двете части на филма „Децата на Норвегия“ bTV ще представи и драматичните истории на две майки, които показват как се срутва светът им, когато децата им бъдат взети. Едната е многодетната норвежка Моника, която от три месеца живее разделена от петте си деца, а другият разказ е на 22-годишната Полина. Полина е разделена от бебето си, едва когато то е на 2 месеца. Какво е чувството всеки път, когато видиш вече 2-годишния си син, да обясняваш, че ти си неговата майка – изповедта ѝ ще видим в неделя. Във втората част адвокатът Катерина Лунде ще обобщи вътрешния дебат по темата. Какви са основните критики на специалистите към системата за закрила на детето – гледайте тази събота и неделя в bTV Репортерите.

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: bTV Репортерите

bTV започва новия сезон с нови лица, формати и предизвикателства

Актуалните предавания на bTV преминават в лятна схема през юли и август

Тази събота в bTV Репортерите: Аз съм БУРНЕША.

Спортът като мост между света на тишината и този на любовта - в bTV Репортерите

bTV Репортерите: Едно денонощие очи в очи с коронавируса, болните и техните спасители