bTV Репортерите

bTV Репортерите: Какво се случи с руския комплекс "Камчия"

0/5

bTV Репортерите: Какво се случи с руския комплекс "Камчия"
 © bTV Репортерите

 

Десислава Ризова ще търси дали руският комплекс се използва за политическо влияние

Тази събота в bTV Репортерите Десислава Ризова, заедно с оператора Иван Филчев, тръгват по следите на случая с руския комплекс "Камчия". Международният център за образование, култура, отдих и спорт се намира на брега на Черно море на 25 км от Варна и е изграден като лагер за деца. В последно време обаче в Москва официално заговориха за използването му като площадка за прокарване на руските интереси в Европа и за влияние тип "Мека сила".

През 2010 година премиерът Бойко Борисов и тогавашният кмет на Москва - Юрий Лужков, откриват Санаторно-оздравителения комплекс "Камчия" на стойност над 180 млн. евро. Комплексът е собственост на Правителството на град Москва и през 2016-та се прави неуспешен опит за продажбата му на близо трикратно по-ниска цена.

Десет години по-късно на среща на върха в НАТО в Лондон започва обсъждането за създаване на координационен център за военноморските сили във Варна. Възниква въпросът - дали руският детски лагер би могъл да е база, която да е в противовес на влиянието на центъра на Алианса?

 

bTV Репортерите: Какво се случи с руския комплекс 'Камчия'

 

  • „Проектът: Камчия“ на Десислава Ризова и Иван Филчев търси отговорите на въпросите дали комплексът ще се използва за политическо влияние, дали собствеността му ще остане на кметството на Москва или ще премине към руската държава?
  • Решението за „Камчия“ остава в ръцете на руския съвет за сигурност, но дали няма да се промени предназначението му?

Отговорите - в bTV Репортерите на 25 януари, веднага след централната емисия на bTV Новините.

 

Още за bTV Репортерите

19:30
26.09.2020
bTV Репортерите - поредица за журналистически филми и разследвания, нов сезон 21
21:45
26.09.2020
bTV Репортерите
19:30
27.09.2020
bTV Репортерите - поредица за журналистически филми и разследвания

Не пропускайте

ТВ анонси

Популярно в poTV.bg