Актуално В програмата

Битката за победа над ендометриозата и безплодието – в bTV Репортерите тази неделя

Добави коментар

Тази неделя, в 19.30 часа, репортерът на bTV Мария Савкова ще срещне зрителите на bTV Репортерите с три семейства и тяхната битка да победят болестта ендометриоза, за да станат родители.


В средата на 19 век бохемският учен Рокитански за първи път описва заболяване, което преобръща хилядолетната представа на човечеството за женската природа. И привлича вниманието на изследователите към проблем, приеман за табу в обществото по онова време – менструацията. След откритието, силните болки на нежния пол в този период вече не се приемат само като участ на жената, а като възможен симптом за третото по честота гинекологично заболяване, наречено ендометриоза. Терминът произхожда от лат. „ендометриум“, което е наименованието на лигавицата, която покрива кухината на матката. Днес се приема, че ендометриозата засяга всяка пета жена в репродуктивна възраст. А едно от усложненията, до които може да доведе, е безплодие.


Какво всъщност представлява заболяването? Какви са причините за него и какво трябва да предприемат жените, на които им е поставена такава диагноза? Филмът на bTV Репортерите „В утробата“ дава отговорите на тези и други въпроси в неделната вечер на 17 март, веднага след централната емисия на bTV Новините.

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: bTV Репортерите

bTV започва новия сезон с нови лица, формати и предизвикателства

Актуалните предавания на bTV преминават в лятна схема през юли и август

Тази събота в bTV Репортерите: Аз съм БУРНЕША.

Спортът като мост между света на тишината и този на любовта - в bTV Репортерите

bTV Репортерите: Едно денонощие очи в очи с коронавируса, болните и техните спасители