В програмата

„Българските следи в Асизи” в bTV Репортерите тази неделя

0/5

„Българските следи в Асизи” в bTV Репортерите тази неделя


Тази неделя bTV ще проследи в детайли историческото посещение на духовния баща на над 1 милиард души по света в България с извънредни студиа от 08:00 до 20:00 ч. В първия ден от апостолическото поклонничество на папа Франциск у нас bTV Репортерите ще пренесе зрителите в един от духовните центрове на католиците – Асизи.  Родното място на Свети Франциск е свързано и с българската история. Ето защо, тази неделя главният редактор “Международни новини” в нюзрума на bTV Кристина Баксанова и операторът Борис Пинтев тръгват по българските следи в Асизи.


В града все още разказват спомени за едно от най-големите събития  през 30-те години на ХХ век - сватбата на българското царско семейство. Тайнството е документирано в хрониките и в спомените на монасите-францисканци.

 

Добави описание


Зрителите ще научат повече и за мисиите на българските монаси в манастира. Сред тях е отец Владимир Пенев – иконописецът, който рисува гербовете на последните пет папи. Той изработва и специалния подарък на монасите за папа Франциск, когато главата на Римокатолическата църква за първи път посещава светото място.


До Асизи е първото поклонническо пътуване на „българския” папа Йоан XXIII (Анжело Ронкали), а папа Йоан Павел II посещава мястото шест пъти.

 

Добави описание


Защо Асизи е специално място за папите и какво споделят местните жители за папските посещения  - разкази на свидетели пред камерата на bTV Репортерите  гледайте тази неделя от 19.30 ч. във филма „Българските следи в Асизи”.

Още за bTV Репортерите

Не пропускайте

ТВ анонси

Популярно в poTV.bg