Драми

Too Big To Fail / Спасяването на "Уолстрийт”

HBO • От 0/5

Too Big To Fail / „Спасяването на "Уолстрийт” дързък поглед към епохалната финансова криза на Уолстрийт през 2008 по  бестселъра на Андрю Рос Соркин, 14 юли, събота от 21:05, HBOФилм на наградения с Оскар за сценария на „Поверително от Ел Ей” Къртис Хенсън, „Спасяването на Уолстрийт” (Too Big To Fail) е с 11 номинации за „Еми”, три за „Златен глобус” и зашеметяващ актьорски състав, включващ, като начало, Джеймс Уудс („Имало едно време в Америка”) като последният председател на „Лиймън Брадърс”, Уилям Хърт („Тъмно минало”) като Министър на финансите и НВО любимецът Пол Джамати („Джон Адамс”) като Бен Бернанке – председателят на Федералния резерв на САЩ

В началото на 2008 в бляскавата фасада на Уолстрийт, изградена от мултимилионни сделки, огромни бонуси и неудържим възход на пазара на имоти, се появяват първите чудовищни пукнатини.
В началото на пролетта финансовата система на САЩ, след години на ненамеса на държавата в банковия сектор, е на ръба на пропастта и всичко е заложено на карта. Оригиналната продукция на HBO Too Big To Fail/„Спасяването на "Уолстрийт” повдига завесата на задкулисните игри, които едва не доведоха най-великата икономическа сила в света до финансов колапс. Филмът разказва историята на няколко силни мъже, които спасиха американската икономика от зрелищен крах.

Политическата драма Too Big To Fail/„Спасяването на "Уолстрийт” ще предложи на зрителя една скрита гледна точка, останала тайна за обществеността, а именно как „шепа” силни мъже са решили съдбата на световната икономика в рамките на няколко седмици през 2008-ма. Филмът е фокусиран около финансовия министър Хенри Полсън (в ролята брилянтният Уилям Хърт, „Тъмно минало” на Кроненбърг) и близкото му обкръжение, но режисьорският поглед разгръща действието и отвъд затворените врати, за да покаже симбиозата в която работят Уолстрийт и Вашингтон.

Журналистите Витания МакЛийн (Vanity Fair) и Джо Носера (The New York Times), съавтори на „Всички дяволи са тук: Тайната история на финансовата криза” са консултанти на филма.

Изпълнителни продуценти на филма са носителката на ЕМИ ® Паула Уайнстайн (оригиналната НВО продукция „Повторно преброяване”), Джефри Левийн („Еър Форс - Елитът”) и Къртис Хенсън („8-ма миля”); изпълнителни съ-продуценти са Карол Фенелон („8-ма миля”) и Езра Суердлоу („Омагьосана”). Сценарият е написан от Петър Гулд („В обувките на Сатаната”) по бестселъра на Андрю Рос Соркин със същото име.

Наистина зашеметяващият актьорски състав на Too Big To Fail включва:
  • носителят на Оскар ® Уилям Хърт („Целувката на жената-паяк”),
  • двукратният носител на ЕМИ ® Джеймс Уудс (оригиналната НВО продукция Citizen Cohn)
  • носителят на ЕМИ ® Пол Джамати (оригиналната НВО продукция „Джон Адамс”)
  • седем кратният носител на ЕМИ ® Едуард Аснър („В небето”),
  • трикратният носител на ЕМИ ® Тони Шалуб („Монк”) и
  • двукратната носителка на Еми ® Синтия Никсън (оригиналната НВО продукция  „Сексът и градът”),
  • Тофър Грейс („Спайдърмен 3”), Матю Модайн („Трева”), Били Кръдъп („Яж, моли се и обичай”), Майкъл О’Кийф („Майкъл Клейтън”) и Бил Пулман („Докато ти спеше”)
  • Участват още Аяд Ахтар („Войната отвътре”), трикратната носителка на ЕМИ ® Кати Бейкър („Джеси Стоун: Без милост”), Ейми Карлсън („Синя кръв”), Евън Хендлър (оригиналната НВО продукция  „Сексът и градът”), Джон Хърд („Бягство от затвора”), Дан Хедая („Спешно отделение”), Питър Херман („Закон и Ред: Специални разследвания”), Ченс Кели (оригиналната НВО продукция „Поколение на убийци”), Том Мейсън („Мъжете не напускат”), Аджай Мехта („Илай Стоун”), Лейла Робинс (оригиналната НВО продукция „Отегчен до смърт”), Виктор Слезак (оригиналната НВО продукция „Тримей - Музика след "Катрина"”) и Джоуи Слотник („Кръцни/Срежи”)
НАГРАДИ И НОМИНАЦИИ:

През 2011 г. „СПАСЯВАНЕТО НА "УОЛСТРИЙТ" получава 11 номинации за наградите ЕМИ ®, включително номинация за най-добър мини сериал или филм; номинация за най-добър актьор в главна роля на мини сериал или филм (за Уилям Хърт), 2 номинации за най-добър поддържащ актьор в мини сериал или филм (за Пол Джамати и за Джеймс Уудс), номинация за най-добър режисьор на мини сериал или филм (за Къртис Хенсън), номинация за най-добър сценарий на мини сериал или филм (за Питър Гулд).

През 2012 г. „СПАСЯВАНЕТО НА "УОЛСТРИЙТ"  има 3 номинации за ЗЛАТЕН ГЛОБУС ®: за най-добър минисериал или телевизионен филм, най-добър актьор в минисериал или телевизионен филм (Уилям Хърт) и за най-добър актьор в поддържаща роля в минисериал, сериал или телевизионен филм (Пол Джамати).

През 2012 г. печели наградата за най-добра адаптация на Гилдията на американските сценаристи.

През 2012 г. Пол Джамати получава наградата на Гилдията на американските актьори в категорията най-добър актьор в минисериал или ТВ филм.


СЮЖЕТЪТ  НА „СПАСЯВАНЕТО НА "УОЛСТРИЙТ"”:

През май 2008 г. акциите на четвъртата по големина инвестиционна банка в САЩ „Леман Брадърс” започват да падат, заради активите, които има във високорискови ипотеки на недвижимите имоти.

Финансовият министър Хенри „Ханк” Полсън (Уилям Хърт) и неговият екип, който включва шефа на персонала Джим Уилкинсън (Тофър Грейс), помощник секретар на Министерството на финансите по обществените въпроси Мишел Дейвис (Синтия Никсън) и помощник-секретар по въпросите на международната икономика и развитието Нийл Кашкари (Аяд Ахтар) неохотно се забъркват в процеса на търсене на инвеститор, който да покрие част от загубите на банката.

След като главният изпълнителен директор на „Леман Брадърс” Дик Фулд
(Джеймс Уудс) осъзнава опасността от фалит на банката, Полсън се свързва с един от най-богатите хора в света - председателят на борда на директорите и изпълнителен директор на „Беркшир Хатауей” Уорън Бъфет (Едуард Аснър), за да го убеди да предложи оферта на „Леман Брадърс”, която в крайна сметка се оказва незадоволителна за Фулд. На следващата сутрин, Полсън се среща на традиционната си седмична закуска с приятеля си и колега, председател на Федералния резерв Бен Бернанке (Пол Джамати). Двамата, заедно с председателя на „Федерал ризърв банк ъф Ню Йорк” Тимъти Гайтнър (Били Кръдъп), достигат до консенсус „че Фулд трябва да намери купувач за „Леман Брадърс”.

На 12 септември 2008 г., петък, Полсън свиква в сградата на Федералния резерв в Ню Йорк среща на ръководителите на най-големите банки в страната - в това число председателят на борда на директорите и главен изпълнителен директор на „Джей Пи Морган Чейс” Джейми Даймън (Бил Пулман), на „Голдман Сакс” Лойд Бланкфейн (Евън Хендлър), на „Морган Стенли” Джон Мак (Тони Шалуб), на „Мерил Линч” Джон Тейн и изпълнителният директор на „Ситигруп” Викрам Пандит (Аджай Мехта). Целта на срещата е да информира банкерите за създалата се ситуация с „Леман Брадърс” и да ги убеди, че кризата е общ проблем, както на правителството, така и всички големи банки в САЩ. На срещата трябва да се вземе решение за действия, които ще предотвратят криза в икономиката на Щатите. Полсън дава краен срок за намиране на решение до неделя вечерта, когато Азиатските фондови пазари отварят. Ако в указания срок не бъде намерено решение, „Леман Брадърс” ще бъде принудена да затвори врати.

В опита си да стабилизира несигурна позиция на собствената си банка „Мерил Линч” Тейн прави сделка с един от възможните кандидати за купуването на  „Леман Брадърс” – „Банк ъф Америка”, която е един от двата възможни купувачи на „Леман Брадърс”. В неделя, изглежда, че е постигнато потенциално решение на проблема: британската компания „Барклис” ще купи по-голямата част от „Леман Брадърс”, а останалите банки ще допринесат за сделката, като покрият с милиарди долари загубите на „Леман Брадърс”, свързани с ипотечните кредити. Въпреки това, в 11 часа на същия ден, британският министър на финансите проваля плана и борда на  директорите на „Леман Брадърс” обявява фалит.

Фондовият пазар става нестабилен веднага след обявяването на фалита на „Леман Брадърс”. Кризата се разраства и засяга и застрахователния гигант „Американ Интернешънъл Груп” (AIG). Банковият експерт Крис Флауърс (Майкъл о’Кийф) разкрива на Министъра на финансите Полсън нестабилността на застрахователната компания. Докато кредитният пазар започва да „буксува”, Полсън разбира от изпълнителния директор на „Дженеръл Илектрик” (GE), че компанията му също изпитва затруднения, които до дни ще излязат наяве. Това е повратната точка, в която Полсън поема нещата в ръцете си.

На 16 септември 2008 г., вторник, на седмична си закуската с Бернанке,  Полсън призовава да се потърси друго решение и след няколко безсънни нощи, отнася въпроса до Конгреса, като цели законодателно одобрение на план, който да спаси банковата система на САЩ. Всички се страхуват от факта, че задаващата се икономическа криза заплашва да е по-страшна от Голямата депресия, ако застрахователния фигант „Ей Ай Джи”/ AIG не бъде спасен.

Полсън трябва да разработи законопроект за спасяване от задаващата се криза. Същевременно Гайтнър от „Федерал ризърв банк ъф Америка” работи по алтернативен план за сливане на големите банки, което може да ги спаси от фалит. Законопроектът е с работно заглавие „Програма за проблемни инвестиции” и цели да направи Правителството акционер без право на глас в големите банки, като „налее” 700 милиарда долара в тях. При първото четене на законопроекта не му достигат 9 гласа. Основният проблем е твърде малкият му обем от само 3 страници. В крайна сметка законопроектът е преработен и размерът му се раздува до обема на телефонен указател. Законът е приет на 3 октомври.

На 13 октомври 2008 г. Полсън, Гайтнър и Бернанке убеждават деветте най-големи банки в САЩ, да приемат парите, които им отпуска Правителството. Надежда на Полсън, Гайтнър и Бернанке е, че банките ще използват тези пари, за да отпускат заеми в брой, което ще поддържа икономиката работеща. А банките стават твърде големи, за да фалират...

Актьорския състав на „СПАСЯВАНЕТО НА "УОЛСТРИЙТ” съживява следните реални личности, които заемат съответните управленски позиции през 2008:

Пол Джамати
Пол Джамати

Бен Бернанке
председател на Федералния резерв


Уилям Хърт
Уилям Хърт

Хенри "Ханк" Полсън
74-ят финансов министър на САЩ и бивш председател и главен изпълнителен директор на „Голдман Сакс”


Джеймс Уудс
Джеймс Уудс

Дик Фулд
председателят и главен изпълнителен директор на „Леман Брадърс”, който подава молба за защита от фалит през септември 2008 г. 


Били Кръдъп
Били Кръдъп

Тимъти Гайтнър
президент на „Федерал ризърв банк ъф Ню Йорк”


Тофър Грейс
Тофър Грейс

Джим Уилкинсън
шеф на кабинета на Хенри Полсън, Финансовият министър на САЩ


Синтия Никсън

Мишел Дейвис
заместник-министър на финансите, отговарящ за връзките с обществеността и Директор по политиката на планиране


Едуард Аснър
Едуард Аснър

Уорън Бъфет
главен акционер, председател и главен изпълнителен директор на „Беркшир Хатауей”


Джон Хърд
Джон Хърд

Джо Григорий
президент и главен оперативен директор на „Леман Брадърс”


Матю Модайн
Матю Модайн

Джон Тейн,
председател на борда на директорите и главен изпълнителен директор на „Мерил Линч”


Бил Пулман
Бил Пулман

Джейми Даймън
председател на борда на директорите и главен изпълнителен директор на „Джей Пи Морган Чейс”


Тони Шалуб

Джон Мак
председател на борда на директорите и главен изпълнителен директор на „Морган Стенли”


TOO BIG TO FAIL / „СПАСЯВАНЕТО НА "УОЛСТРИЙТ” е по НВО  на 14 юли, събота от 21:05.
 

Какво е твоето мнение?

Виж мнения за Too Big To Fail / Спасяването на "Уолстрийт” (0 коментара)

Не пропускайте

ТВ анонси

Популярно в poTV.bg