Анимация

Лоракс | The Lorax (2012)

0/5

Лоракс | The Lorax (2012)
Лоракс | The Lorax (2012)

 

„Лоракс” на Д-р Зюс е забавно и едновременно емоционално приключение, подчертаващо колко е важно равновесието между природата и прогреса.

Задачата на Лоракс като закрилник на гората е поставена на изпитание, когато амбициозният Млад Еднократ отсича дърво Труфула и заплашва да отсече още в името на грандиозния си бизнес план. Разгневен от това незачитане на природата, Лоракс гневно критикува действията на Младия Еднократ. Още от първия си сблъсък Лоракс и Еднократът са в несъгласие. Всеки е решен да се отърве от другия, но с течение на времето между двамата се заражда взаимна симпатия. В крайна сметка Лоракс е безсилен срещу алчността и амбицията, които все повече обземат Еднократа, който не се спира пред нищо, за да изгради предприятието си – дори ако това означава да изсече дърветата до едно и да унищожи долината.

Лоракс | The Lorax (2012)

Dr. Seuss / Universal Studio

Жанр: 3D компютърна анимация
Премиерна дата: 23 март 2012
Участват:    Дани Де Вито, Зак Ефрон, Ед Хелмс, Тейлър Суифт, Роб Ригъл и Бети Уайт
Режисьор:   Крис Рено
Сърежисьор:  Кайл Балда
Сценаристи: Синко Пол и Кен Даурио
Продуценти:  Крис Меледандри, Джанет Хийли
Изпълнителен продуцент:  Одри Гейзъл

Български озвучаващи актьори:

Латинка Петрова - бабата Норма
Диян Мачев - Лоракс
Tеодор Койчинов - Singing delivery man

ПРЕДИ ПРОДУКЦИЯТА

Един от най-продаваните автори на детски книги за всички времена, Тиодор Гейзъл – Д-р Зюс, създава обичани романи, издадени в 95 страни и на 17 езика. Поставен на пиедестал в Америка и постигнал световен успех, той съумява да осъществи рядкото постижение да продаде над половин милиард книги по света.

Д-р Зюс обяснява важността, установена впоследствие от него, да се пише за млади читатели /в есе, публикувано през 1960 г. /: „Детските четива и детското мислене са твърдата основа, върху която ще бъде издигната тази страна. Или пък няма. В тези дни на напрежение и объркване писателите започват да осъзнават, че книгите за деца имат по-голям потенциал за развиване на темата за доброто и злото от всеки друг литературен жанр на земята.”

През септември 1970 г. в опит да облекчи творческата криза на съпруга си и да канализира недоволството му от свръх консумацията на обществото, в което живеят, Одри Гейзъл предлага пътуване до Източна Африка. Именно при това пътуване, след като наблюдава стадо слонове да се движи сред африканските планини на Серенгети, той открива вдъхновението да напише „Лоракс”. Зюс написва 90 процента от книгата още същия следобед на единствения лист хартия, който успява да открие наоколо – списък с дрехи за пране.

Писането на Зюс е неразривно свързано с работите му на художник и дърветата на Серенгети му дават вдъхновение за дърветата Труфула в книгата с техните копринени корони. За пръв път в писателската си работа Зюс променя цветовата палитра в „Лоракс” от основни цветове към виолетово, лилаво, мораво и дори отровно зелено. Зюс отдава тази смяна в цветовете на насърчението от страна на съпругата му и в знак на почит посвещава „Лоракс” на Одри и двете й дъщери Ларк и Лиа.

Когато е издаден през пролетта на 1971 г. романът „Лоракс” е изпреварил времето си. Движението за защита на околната среда се разраства с пълна сила едва десетилетие по-късно и популярността на „Лоракс” набира скорост заедно с него. Млади и стари читатели откриват себе си в историята за момчето, търсещо отговор какво се е случило с дърветата.

ЗА ПРОДУКЦИЯТА

Отношенията, които продуцентът – Крис Меледандри изгражда с Одри Гейзъл при анимационния филм „Хортън чува Ху!” водят до решението да се направи „Лоракс” по романа на Д-р Зюс. Меледандри разказва предисторията: „Генезисът на решението да направим „Лоракс” като продължение на „Хортън чува Ху!” всъщност дойде от Одри Гейзъл. Говорихме, че искаме да направим друг филм заедно и тя дойде при мен с думите: „Искам да направим този”. Обясни, че това е била любимата книга на Тед Гейзъл и че е посветена на нея. Чувствала дълбоката му обич към романа, както и интерес към темата му.”

Кинотворецът сериозно обмисля трудността и сериозността на задачата да се направи адаптация по книга с тъй важно послание и завет. Той обяснява: „Доста време прекарах с книгата и споделих идеята с партньорите си в „Илуминейшън”. При всички адаптации на Зюс е наложително да се открие начин да се разкаже историята по такъв начин, че да се отдаде дължимото на оригиналната творба. Отне ни около шест месеца да преценим дали можем или не да се справим успешно с това.”
Отговорността да се отдаде почит на такъв талантлив творец е огромна, но също такъв е и шансът да се създаде колоритен, изпълнен с фантазия филмов свят. Меледандри казва: „Д-р Зюс се отличава с най-живото въображение сред всички живели и работили през 20-и век. В неговите светове има дух на закачливост и игривост и героите му мигом се харесват. Той развива прелестни сюжети, но идеите и темите в тях са абсолютно универсални във времето.”

Към поредната продукция на „Илуминейшън” отново е привлечен режисьорът на блокбъстъра „Аз, проклетникът”, номинираният за „Оскар” Крис Рено. Когато го питат за влиянието на Д-р Зюс в живота му, Рено отговаря: ”Той беше част от живота ми още от детството ми и историите му, особено „Лоракс” са онова, към което приобщих и собствените си деца. Той ни учи да осъзнаваме, че светът е нещо много по-голямо от нас и че всеки индивид може да допринесе към него. Това е нещо, което остава в съзнанието на човек. Ако запазим уроците, научени като деца, можем да се опираме на тях през целия си живот.”

Тъй като „Лоракс” е толкова обичан, вниманието към детайла в тази адаптация е от изключителна важност. Рено споделя: „Знаем как изглежда Лоракс. Трябваше да го адаптираме и да го направим триизмерен образ, но имахме основната конструкция и градихме върху нея.” За допълнително подчертаване на внушението режисьорът взема въображаемия свят на Тнийдвил на Даурио и Пол и открива визуално вдъхновение в най-дребните подробности на града, показани в книгата. Той казва: „Има малка рисунка на града на Тед в ъгъла на първата страница от книгата. Използвахме я като вдъхновение за Тнийдвил.”

При кастинга на актьорите, които ще озвучават героите в „Лоракс” по Д-р Зюс, кинотворците проучват разнообразни актьори, за да открият не просто идеалните актьори за филма, но също и идеалните хора, които да въплъщават прочутите образи на Д-р Зюс.

Продуцентът Хийли разкрива, че много от решенията на аниматорите са повлияни от гласовете на актьорите. „Аниматорите изучават актьорите, докато изричат репликите си, вземат нюанси от израженията им и ги вкарват във филма”, казва тя. „Именно това прави героите толкова живи. Те си подготвят добре домашното, наблюдават актьорите,  виждат уникалното у тях и онова, което влагат в конкретното изпълнение и го заимстват от тях.”

„Лоракс” - всичко за 3D компютърна анимация

За намусения, но комичен Лоракс е избран Дани Де Вито, който в момента всяка седмица забавлява телевизионната публика като Франк Рейнолдс във „Във Филаделфия винаги е слънчево”. За създателите на филма гласът на Де Вито предава чепатия и командаджийски нрав на Лоракс, който все пак е и много обичлив. Меледандри не пести похвали: „Предизвикателството в кастинга за тази роля беше да открием актьор, който да е едновременно кисел и симпатичен, някой, който да придаде свеж комизъм на едно мрънкало, което едновременно с това е и невероятно симпатично. Дани с неговия огромен талант беше съвършеното попадение.”

Де Вито, баща на три деца, открай време е почитател на романите на Д-р Зюс и е запален защитник на околната среда. Като вижда скицата на Лоракс, направена от художника, той е обзет от още по-голямо желание да работи в проекта. Де Вито казва: „Има нещо особено в озвучаването на герой, който обичаш. Всички книги на Д-р Зюс са много забавни и някои от тях са донякъде политически. Аз съм от зелените и искам всички да се грижат за горите. Крис донесе рисунката на Лоракс и изведнъж ми хрумна колко великолепен образ е той. Харесва ми енергичността, с която е обрисуван и подскочих при шанса да работя във филма.”

Де Вито чувства също така, че Лоракс е символ на нещо, което всички носим у себе си. „Той е от уникален вид, но има по един Лоракс у всеки от нас. Той е духът у нас, онзи, който казва „Не хвърляй това на земята. Сложи го в контейнера за рециклиране.”  Той е онзи, който казва: „Знаеш ли какво? Май ядох достатъчно захар днес. Я, да изям една ябълка.”

„Лоракс” - всичко за 3D компютърна анимация

За ролята на енигматичния Еднократ е избран комедийният актьор Ед Хелмс, известен на публиката с ролите си в поредицата „Махмурлук” и „Офисът” на Ен Би Си. За разлика от всеки друг герой в сюжета, Еднократът има сериозна сюжетна линия, която преминава през граници във времето. Хелмс е изправен пред предизвикателството да озвучи Еднократа като стария отшелник от книгата, както и Еднократа като млад човек, който се мести в долината Труфула с надежда да забогатее.
Рено споделя за уменията на актьора: „Ед с голямо вълнение пое този емблематичен герой, когото никога не виждаме в книгата, и се зарадва на шанса да го направи пълнокръвен образ. Способността на Ед да бъде саркастичен и хаплив, но в същото време уязвим и невинен, беше онова, което ни бе нужно, за да придадем достоверност на образа.”

„Лоракс” - всичко за 3D компютърна анимация

Ролята на страстния и любопитен 12-годишен Тед е поверена на Зак Ефрон, известен на зрителите от поредицата „Училищен мюзикъл” и хитовия мюзикъл „Лак за коса”. Макар че героят е много по-млад от актьора, създателите на филма знаят, че чарът и младежкият дух на Ефрон са подходящи за образа. По-важно е да се вземе някой, който да придаде живот на героя по уникален и страстен начин, отколкото да се запази литературната възраст на Тед. Меледандри казва: „Зак е талантлив актьор и има момчешки чар, който го прави неустоим. Той е способен да внуши този чар в гласовото си изпълнение.”

Ефрон живо си спомня как родителите му са му чели „Лоракс” в детството му и отдава на книгата „посяването на зрънцето на защитника на природата” у себе си. Като разсъждава за героя си, той заявява: „Тед е нормално подрастващо хлапе, жадно за приключения. Той си пада по онова момиче, има луда баба и прекалено строга майка, така че иска свобода. Живее в свят, в който практически няма природа – никакви дървета и растения. Всичко съществува чрез технологията, така че е забавно да го видим как се оправя в подобен семеен живот, какъвто имаме днес.”

„Лоракс” - всичко за 3D компютърна анимация

Световната суперзвезда и спечелила много награди като певица Тейлър Суифт е избрана за ролята на Одри, момичето, за което си мечтае Тед. Тя е гимназистка, запалена по опазване на околната среда и бъдеща активистка, която иска да види истинско дърво. Меледандри казва: „Започваме да виждаме невероятно широкия спектър на дарбите на Тейлър Суифт. Одри беше нов образ, който въведохме в сюжета, така че бе жизнено важно да намерим актриса, която да я представи убедително и впечатляващо. Вродената страст и експресивност на Тейлър направи Одри един от най-привлекателните образи във филма.”

Желанието на Суифт да работи в проекта се засилва още повече, когато създателите на филма й показват рисунка на героинята, която ще озвучава. „Обикнах героинята си от първия миг, когато видях скици и рисунки на Одри”, обяснява изпълнителката. „Реших, че изглежда жизнена и своеобразна. Имаше нещо специално в замисъла им за нея и аз исках да съм част от това.”

„Одри е абсолютна мечтателка и лелее невъзможни мечти – продължава Суифт. – Винаги са ме привличали хора с невъзможни мечти. Тя рисува дърветата Труфула по стената си, а те отдавна са забравени от всички останали. Мечтае си за деня, когато не всичко наоколо ще е бетонно и студено. Одри е нормална гимназистка, но в личността й има някои невероятни черти. Тя обича приключенията и е готова да рискува.”

„Лоракс” - всичко за 3D компютърна анимация

Дребният, но могъщ злодей и финансов крал на Тнийдвил Алоишъс О’Хеър е озвучаван от комедийния актьор Боб Ригъл. Образът е създаден за филма и представлява въплъщение на алчността и желанието да контролира цялата информация, влизаща в Тнийдвил и излизаща от него. Ригъл обяснява своя двуличен, но работлив герой: „О’Хеър е мъдър в някои моменти и неетичен в други. Той е индустриалец, който се опитва да създаде един Тнеедвил, който другите може би не искат. Наполеоновият комплекс го прави яростен и гневлив.”

Ефрон обяснява мотивацията на екранния си противник: „Тед има особено усещане за него от самото начало. О’Хеър е дребосък с нелепа прическа във форма на паница. Разхожда се с двама огромни бодигардове /Муни и Макгърк/ и манипулира всички. Той не иска завръщането на дърветата, защото те ще започнат да произвеждат продукта, от който той е забогатял – въздух.”

Според Рено, Ригъл е идеално попадение за ролята на О’Хеър: „Образът, когото Роб играе е щирокоспектърен, а той ги обича такива. Има гръмовен глас и успя да улови и мазната, благовидна страна на О’Хеър, и безпощадната му, агресивна страна, като при все това си остава забавен. Роб има прекрасното умение да балансира всичко това.”
Награждаваната актриса Бети Уайт, която ще бъде завинаги обичана за ролята си на Роуз Нилунд в „Златните момичета”, е избрана за ролята на нахаканата и енергична баба Норма, която казва на Тед да посети Еднократа и му обяснява какво да прави, когато отиде там. Тя изиграва важна роля за откриването и запазването на семето от дърво Труфула.
Макар образа й да го няма в книгата, баба Норма е един от любимите герои на Одри Гейзъл във филма. „Колоритният външен вид на баба Норма няма нищо общо с Бети Уайт, но тя налага своята самоличност с емблематичния си глас – обяснява Меледандри. – Тя е отписвана от останалите като твърде стара, но внукът й осъзнава, че мъдростта й може да му бъде от голяма полза.  Учудва всички и става неочакван съюзник на Тед в постигане на целта му.”

Уайт вече има опит в анимационни филми и се радва на предизвикателството да озвучава. „Трябва малко да се правиш на идиот в кабината, но пък е много забавно и е интересно – казва тя. – Правиш озвучаването сам и е чудесно, че не е нужно да си слагаш грим или да си правиш прическа. Един вид сама си говориш на себе си. Най-трудното не са самите реплики, а звуковите ефекти, например като трябва да звучиш, сякаш падаш от мотор или се блъскаш в стена. Но това е то шоубизнесът.”

Винаги е предизвикателство да набираш актьори за главните роли от целия свят по такъв начин, че да се запази целостта и на анимационния герой, и на оригиналното изпълнение на актьора. Невероятната самоличност, която Дани Де Вито придава на Лоракс в английския вариант е толкова въздействаща, че екипът се чуди дали той не може да постигне същото съвършенство и на други езици.

На Де Вито е поставена наглед неизпълнимата задача да озвучи героя си на четири различни езика. Въпреки факта, че не говори свободно нето един друг език освен английски, Де Вито винаги е навит на предизвикателство. Той приема да озвучи ролята на испански, италиански, руски и немски. И най-невероятно се справя не само с местните диалекти, но и с комедийния синхрон в тези езици.

В България, „Лоракс”е озвучен от Дидо Мачев (българският Дани де Вито), който се справя не по-зле от американския си колега. В ролята на баба Норма е обичаната комедийна актриса Латинка Петрова, а младият певец Теодор Койчинов е Singing delivery man.

„Лоракс” е филм, който ни учи, че трябва да обръщаме повече внимание на света около нас и да го пазим повече и да помним, че „Ако някой от нас не се загрижи, няма да видим добро, а само грижи”.

 

Още за Лоракс

Какво е твоето мнение?

Виж мнения за Лоракс | The Lorax (2012) (0 коментара)

Не пропускайте

ТВ анонси

Популярно в poTV.bg