Документални

Сбогом, Моцарт

Viasat History • 0/5

Adieu Mozart, Чехия
Документален филм

През 1787 г. Прага оказва сърдечен прием на В. А. Моцарт, който след това пише: „Хората тук говорят единствено и само за „Фигаро“. Никой не изпълнява, не свири, не пее и не си подсвирква друго освен „Фигаро“ и никой не ходи на друго оперно представление, а само на „Фигаро“!“

В Прага Моцарт дирижира премиерното изпълнение на Симфония в Д мажор, която остава в историята на музиката като „Пражка симфония“. Документалният филм разказва за посещението на Моцарт в Прага и представя една по-малко известна част от живота на гениалния композитор, ликувал на сцената в Прага: „Моите пражани ме разбират!“

За филма: www.bva.cz

Този филм е вълнуващ разказ за трите посещения на Волфганг Амадеус Моцарт в Прага през последните години от живота му. Документалната лента включва реални подробности за тези визити, показва ни красиви пейзажи и ни потапя във вълшебната музика на Моцарт, като по този начин разкрива пред нас интимни моменти от една не толкова позната страна от неговия живот. Същевременно авторите на филма изразяват преклонение пред един омай ващ град, приел с отворено сърце свободния дух на Моцартовите творби и предоставил на великия гений възможност да си отдъхне и отдаде на удоволствия далеч от подтискащите ограничения на неговата родна Австрия.

Сценарист на филма е Зденек Малер – известен музиколог и писател, участвал и в заснемането на наградения с "Оскар" филм на Милош Форман "АМАДЕУС".

„Любовта! Любовта! Любовта! Тя е душата на гения!”– В. А. Моцарт

Януари 1787 г.– Моцарт е поканен в Прага на гости на граф Тун, който обожава австрийския композитор още от младите му години. Моцарт дава концерти и дирижира „СВАТБАТА НА ФИГАРО” - посрещната с небивал възторг. През цялата зима никой не пее, не изпълнява и не си подсвирва друго освен „ФИГАРО”. Пражките слушатели не само харесват музиката на Моцарт, н о и бунтовния дух във „ФИГАРО” и всички присъстващи в операта припяват по време на ариите. „Моите пражани ме разбират!” – споделя композиторът в писмо до Виена. На 19 януари Моцарт представя пред „своите пражани” специален музикален подарък – новата си симфония в Д мажор, която остава в историята на музиката като „Пражка симфония“. Връща се във Виена обсипан с лаври, както и с подписан договор в джоба за още! едн опера – която по-късно става най-великата опера на всички времена -„ДОН ЖУАН”, по испанската драма за Дон Хуан.

Октомври 1787 г. - „ДОН ЖУАН”, която Моцарт нарича „моя шедьовър”, постига триумфален успех още с премиерата си на 29 октомври в Пражката опера. Моцарт е отново в Прага още от края на лятото и работи по тази оперна творба заедно с либретиста Лоренцо да Понте – италиански авантюрист, прогонен свещеник и прочут женкар.

Дон Жуан: „Ако трябва да съм верен само на една жена, това ще е жестоко спрямо останалите. В мен има твърде силни чувства, затова трябва да ги обичам всички..."

По време на една от репетициите на „ДОН ЖУАН” присъства и Джакомо Казанова, дошъл да протестира срещу операта на Моцарт, разкриваща несъмнено доста общи неща между наказания злощастен италианец и самия Казанова.

Септември 1791 г. – Моцарт идва за последен път в Прага за премиерата на операта си „МИЛОСЪРДИЕТО НА ТИТ”, композирана по случай коронясването на Леополд Втори. Визитата му обаче е помрачена вследствие на неговото влошаващо се здраве, както и поради пълната липса на ентусиазъм от страна на събралите се в Прага за коронацията знатни особи. „Бяха дошли в Прага, за да ме разпънат на кръст” & ndash; пише Моцарт. Умира три месеца по-късно.

ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ:

Легендарните 292 такта на увертюрата на „ДОН ЖУАН”са били написани през нощта преди премиерата. Бременната съпруга на Моцарт трябвало да му разказва истории през цялото време, за да не заспи композиторът.

Докато работел, Моцарт обичал да си играе с портокал, ябълка или нещо друго с кръгла форма. Често казвал, че сферата е най-съвършената форма, с перфектна симетрия, съдържаща в себе си ред, напрежение и движение. По този начин композиторът давал воля на вдъхновението си и потока от идеи.

Операта в Прага е единствената опера, където Моцарт е дирижирал две световни премиера на свои творби.
 

Какво е твоето мнение?

Виж мнения за Сбогом, Моцарт (0 коментара)

Не пропускайте

ТВ анонси

Популярно в poTV.bg