Драми

Тънка червена линия

0/5

The Thin Red Line, САЩ, 1998

Военен, драма

Световна премиера: 24 декември 1998

170 минути


реж. Терънс Малик, по романа на Джеймс Джоунс

Участват: Шон Пен, Ейдриън Броди, Джим Кавийзъл, Бен Чаплин, Ник Нолти, Елиас Котеас, Джон Кюсак, Уди Харълсън, Джарид Лито, Тим Блейк Нелсън, Джон Райли, Джон Савидж, Джордж Клуни, Джон Траволта, Шоун Хатоси

Eдно от най-загадъчните изчезвания в историята на киното отчасти разкри своята мистерия с излизането на екран на “Тънка червена линия” през 1998 г. Терънс Малик – талантливият режисьор, който просто се скри от Холивуд след успеха на визуално запленяващия си шедьовър от 1978 г.


“Days of Heaven”, се върна на режисьорския стол след 20-годишна пауза. Изборът му е впечатляващ: високобюджетна адаптация с участието на куп звезди на роман за Втората световна война, адаптиран и по-рано – през 1964 г. от режисьора Андрю Мартон. Битката за остров Гуадалканал дава на Малик възможност да заснеме впечатляваща притча за живота, смъртта, Бог и смелостта. За всички зрители, които очакват зрелищен военен екшън, трябва да се отбележи, че това впечатлява преди всичко със своята визуална поезия.

Това е може би най-психологическият филм в модерното кино за пораженията, които войната нанася върху човешката душа. Въпреки звездния актьорски състав, е нужно да се подчертае че това не е актьорски филм – по-скоро всички тези големи имена са се съгласили да участват от респект към режисьора.

 


Камерата е в ръцете на двукратният носител на “Оскар” Джон Тол (“Легенди за страстта” и “Смело сърце”), който доказва, че умее да снима еднакво изкусно и красиви, нежни сцени, и масови сцени с битки. Режисьорът Терънс Малик наистина е една от най-загадъчните личности в историята на киното. Той има само три филма за 25 години, но всеки от тях е носител на престижна награда. Дебютът му “Badlands” от 1973 г. печели “Златна раковина” в Сан Себастиан. “Days of Heaven” печели награда за режисура в Кан, а “Тънка червена линия” – “Златна мечка” в Берлин.

Няма друг режисьор за 107-годишната история на киното, който за всеки свой филм да е получавал такива престижни награди.

Награди и номинации:

  • Берлин ’99 – “Златна мечка”
  • 2 награди на Нюйоркската критика – за режисура и операторско майсторство
  • Награда от Американското общество на операторите за игрален филм
  • 7 номинации за “Оскар” ’98 – за най-добър филм, режисура, адаптиран сценарий, операторско майсторство, монтаж, музика към драма и звук
  • Номинация за “Сезар” 2000 за чуждоезичен филм
  • Номинация от Режисьорската гилдия на Америка за игрален филм

Какво е твоето мнение?

Виж мнения за Тънка червена линия (0 коментара)

Не пропускайте

ТВ анонси

Популярно в poTV.bg