Драми

Всяка една неделя

• От 0/5

Any Given Sunday 1999 / САЩ

Драма

Режисьор:    Оливър Стоун

Всяка една неделяВ ролите:    Ал Пачино, Камерън Диас, Денис Куейд, Джеймс Уудс, Джейми Фокс и др.

Тони Д`Амато /Пачино/, главен треньор на някогашния двукратен шампион по американски футбол Маями Шаркс, отчаяно се опитва да изправи на крака вече губещия отбор. Тъй като опитният куортърбек Джак Руни /Денис Куейд/ е контузен, младият Уили Биймен /Джейми Фокс/ успява да изведе отбора до плейофите. Но Д`Амато не одобрява агресивния стил на Биймен и връща ветерана Руни в игра. Това решение вбесява амбициозната собственичка на отбора Кристина Паняци /Камерън Диас/, за която победата на отбора означава повече пари. Притиснат и разочарован, Д`Амато трябва да спечели на всяка цена, или да преживее краха на кариерата си.

Филмът разказва история, свързана с американския футбол, в която са представени различни слоеве на обществото и спорта - гладиаторите по стадионите, техните треньори и често пъти пренебрегвани семейства, алчните собственици на отбори и запалянковците, мечтаещи да вкусят от славата и блясъка на своите любимци.

Всяка една неделя

Няма спор - спортният свят с неговите специфични закони и пикантни подробности е превъзходен изходен материал за филмов спектакъл. Оливър Стоун не отказва на почитателите си такъв спектакъл, но филмът му не е само това.

Тръгвайки от екзотиката (за европейския зрител, разбира се) на спорта, изведен в ранг на национален мит в Щатите, авторът на филма предлага завладяваща драма, която се докосва до същината на американското общество и по същество представлява особен вид диагноза на сегашното му състояние.

Всяка една неделя

Зад скандалите и интригите прозират далеч по-мащабни измерения на изяви, човешки постъпки, нравствени модели, отколкото страстите, свързани единствено с победата на любимия отбор.

Заслугата на Оливър Стоун е в умението му да обедини пъстрия материал и множеството персонажи в единен спектакъл с напрегнато разгръщащо се драматично напрежение, със запомнящи се образи и характери.

Всяка една неделя

Разбира се, не бива да се пренебрегва мощното присъствие на големите холивудски звезди в този, уж "спортен" филм - Ал Пачино, Камерън Диас, Денис Куейд, Джеймс Уудс и т.н. Те придават допълнителна сила на разказа, който провокира у зрителите стремеж към по-мащабни обобщения и размисъл за състоянието на обществото, в което живеем.

 

 

Още за Ал Пачино, Всяка една неделя, Денис Куейд, Джейми Фокс, Джеймс Уудс, Камерън Диас

10:50
01.11.2020
Хазарт - спортен/драма, САЩ, 2005, с Ал Пачино, Рене Русо, Джейми Кинг
14:30
01.11.2020
Гамбит - комедия, криминален (САЩ, 2012), режисьор Майкъл Хофман, в ролите: Колин Фърт, Камерън Диас, Алън Рикман, Том Кортни, Стенли Тучи, Кенджи Уатанабе и др.

Какво е твоето мнение?

Виж мнения за Всяка една неделя (0 коментара)

Не пропускайте

ТВ анонси

Популярно в poTV.bg