Драми

Моби Дик – 1 и 2 част

• От 0/5

Moby Dick, копродукция Великобритания/Австралия, 1998 г.

Драма


Режисьор: Франк Родам

В ролите: Хенри Томас, Брус Спенс, Хю Кейс-Бърн, Робин Къминг, Шейн Фийни-Конър, Патрик Стюърт

В тази грандиозна поема за морския живот, Хърман Мелвил изправя един срещу друг сприхавия и обсебен капитан Ахаб и неговия вечен враг - големият бял кит Моби Дик. Чрез магията на дигиталните ефекти тази история може най-накрая да бъде разказана в пълното й великолепие.

Жадният за приключения млад Ишмаел (Хенри Томас) пристига в Нантъкет през една бурна зимна нощ, търсейки работа на китоловен кораб. В страноприемницата Спаутър собственикът Кофин настанява Ишмаел с невероятния полинезийски харпунджия Куикуиг. Първоначално Ишмаел е изплашен от този тъмнокож и татуиран мъж, но Куикуиг се оказва внимателен и верен приятел.

Междувременно докато обикаля среднощното пристанище, старият разбойник Илайджа става свидетел на тъмна сделка между висок съмнителен тип (чието лице не виждаме) и мъж с чалма и златни зъби.

На следващата сутрин Ишмаел и Куикуиг започват работа на кораба „Пекуод”. Загадъчност обгръща приключението им от самото начало. Никой не е виждал капитан Ахаб. Носят се слухове (които впоследствие се потвърждават), че кракът му е разкъсан от освирепял бял кит. След внезапна буря Ахаб най-после се появява. Въпреки дървения си крак, той има огнено присъствие.На моряците им се струва, че е съвсем полудял, когато ги кара да се присъединят към отмъстителния му поход срещу големия бял кит Моби Дик.
Напрежението на кораба нараства, когато Ахаб разкрива, че е подсилил екипажа с пет моряка от Близкия Изток (водени от Федала, мъжа с чалмата, познат ни от по-рано). Някои считат Федала за дявол.

В Карибско море екипажът извършва първия си успешен улов. Ишмаел за малко не се удавя по време на това изпитание, но е спасен от Куикуиг. Докато стотици акули разкъсват останките на кита в настървения си глад, готвачът приготвя филета от кит на палубата, а екипажът се захваща със сложното разрязване на морското чудовище и с претопяването на маста му.

По-късно те забелязват огромна бяла сепия. Това е сигурен знак, че Моби Дик е наблизо. Ахаб изнася вдъхновена реч за желанието си да улови кита, когато Федала прошепва с дрезгав глас: „Ето го!” Те намират Моби Дик.

Какво е твоето мнение?

Виж мнения за Моби Дик – 1 и 2 част (1 коментар)

Не пропускайте

ТВ анонси

Популярно в poTV.bg