Драми

Да откриеш Форестър

• От 0/5

Finding Forrester, САЩ, 2000

драма

    
реж. Гюс Bан Сант
с Шон Конъри, Роб Браун


Да откриеш Форестър
   
Носителят на “Оскар” Шон Конъри изпълнява главната роля в тази завладяваща и незабравима история, режисирана от прочутия Гюс Ван Сант. Силният актьорски състав включва още двама носители на “Оскар” - Ф. Мъри Ейбръхам и Ана Пакуин, а също и рап-звездата Бъста Раймс, както и талантливият дебютант Роб Браун, чието невероятно изпълнение предвещава блестящо холивудско бъдеще.

Джамал Уолъс (Браун) е талантлив 16-годишен баскетболист от Ню Йорк, чиято тайна страст е писането. Уилям Форестър (Конъри) е ексцентричен отшелник, написал преди 40 години класически роман, отличен с  “Пулицър”. След една случайна среща Форестър неочаквано се превръща в първия ценител и ментор на Джамал – той провокира младежа, като се опитва да развие изключителните му заложби. Скоро суровият поглед на Форестър към света започва да се променя, докато двамата мъже научават един от друг интересни уроци за живота… и за приятелството.

Шон Конъри е всеобщ любимец и при това – напълно основателно. Освен че притежава неустоимо очарование, той е успял и да изгради цялата си кариера достатъчно ловко, за да избегне клопките на евтината слава и съмнителните компромисни роли за високи хонорари. Изгрял още в далечната 1962 г. като първият изпълнител на митичния герой на писателя Йън Флеминг – супер шпионина Джеймс Бонд, Конъри твърде млад проявява мъдростта да не остане за цял живот пленник на този образ. Сред интригуващите му други роли се открояват тази на полярния изследовател Роалд Амундсен в съветско-италианската суперпродукция “Червената палатка” на режисьора Михаил Калатозов; чернобялата затворническа драма на Сидни Люмет “Могилата”; “Марни” на Алфред Хичкок; “Убийство в Ориент Експрес” (също на Люмет); “Мъжът, който искаше да бъде крал” на Джон Хюстън, в който си партнира с Майкъл Кейн; Робин Худ в “Робин и Мариан” на Ричард Лестър, където си партнира със самата Одри Хепбърн; и, разбира се, Уилям от Баскервил в шедьовъра “Името на розата” на Жан-Жак Ано. Американската филмова академия се сеща да го награди чак през 1987 г., и то за поддържащата му роля на полицая Джим Малоун в “Недосегаемите” на Брайън де Палма.

Берлин ’01 – Награда на Гилдията на германските арт-кина

Какво е твоето мнение?

Виж мнения за Да откриеш Форестър (0 коментара)

Не пропускайте

ТВ анонси

Популярно в poTV.bg