Драми

Безследно изчезнал

• От 0/5

Missing, САЩ, 1982

Драма

Режисьор: Коста-Гаврас
В ролите: Джак Лемън, Сиси Спейсик, Джон Ший

Опасностите, пред които може да се изправи един американец, попаднал сред политически вълнения в третия свят, са показани особено въздействащо в този изключителен филм на Коста-Гаврас. Лентата е екранизация по книгата на Томас Хаузър. Ключът към катарзисния ефект на "Безследно изчезнал" е в решението действието да не се концентрира около изчезването на Чарлс Хорман (Джон Ший), а върху издирването от страна на бащата Ед (Джак Лемън).

Отличеният с "Оскар" сценарий лавира между търсенията на Ед и по-ранните преживявания на Чарлс в неназована страна (в книгата се има предвид Чили при преврата на Пиночет). Връзката между тези две истории е съпругата на Чарлс – Бет (Сиси Спейсик), която придружава своя свекър в търсенето. Двамата се сблъскват с нагли властници и незаинтересовани американски дипломати (великолепна роля на силния характерен актьор Дейвид Кленън).

Филмът се отличава и с майсторски представените детайли на човешките отношения. Обичайно емоционално завладяващ, Лемън прави една от най-добрите си роли в напълно различно за него амплоа.

Отличия:
Кан (1982), "Златна палма", поделена с "Път" на Йълмаз Гюней, и награда за най-добър актьор на Джак Лемън.
"Оскар" (1982) за адаптиран сценарий.
Две награди БАФТА – за сценарий и монтаж.
Три награди на Лондонската критика – за филм, режисура и сценарий.
Награда на Гилдията на американските сценаристи за адаптиран сценарий.
Три номинации за "Оскар" – за най-добър филм, актьор на Джак Лемън и актриса на Сиси Спейсик.
Пет номинации за БАФТА – за най-добър филм, режисура, актьор на Джак Лемън, актриса на Сиси Спейсик и музика.
Пет номинации за "Златен глобус" – за най-добра драма, режисура, драматичен актьор на Джак Лемън, драматична актриса на Сиси Спейсик и сценарий.

Какво е твоето мнение?

Виж мнения за Безследно изчезнал (0 коментара)

Не пропускайте

ТВ анонси

Популярно в poTV.bg