Кино

Шест нови български игрални филма на екрана през есента

• От 0/5

След лятната пауза през есента по екраните излизат шест нови български игрални филма.


През септември ще гледаме:


„Стъклената река"
на Станимир Трифонов, който за пръв път бе показан в рамките на „София филм фест” през март тази година.

Стъклената река


Лентата носи същата загадъчност, както и книгата на Емил Андреев „Стъклената река", обявена от фондация ВИК за роман на годината през 2005 г. Тук писателят е съсценарист с Красимир Крумов. Героите от българския хорър с елементи на кримка се впускат да разгадаят тайнствено наследство на богомилите. Начало на историята дава една хубава жена – Елен (Наталия Дончева), и нейният „баща” - Стефан Данаилов. Стефан Вълдобрев играе главната роля на философстващ монах, а Иван Ласкин е иманяр. Двамата се увличат по проститутка, в чиито образ влиза новото попълнение на Театъра на армията Лидия Инджова, която прави впечатляваща секссцена с подивелия овчар Захари Бахаров


 

Лов на дребни хищници„Лов на дребни хищници” - режисьорски дебют за актьора Цветодар Марков, който се очертава един от най-ярките представители на младежката тематика. В него има всичко – романтика, агресия в училищата, където ученички се бият до кръв, крими завръзка и хубава музика на „Остава”.
Не е за изпускане и силното актьорско присъствие на имена, за които тепърва ще слушаме - Яна Титова (с "Аскеер" от Младежкия театър ), Силвия Петкова от НАТФИЗ, Йоанна Темелкова, Владимир Георгиев ("Пазачът на мъртвите"), Мариян Вълев ("Граница"), както и Христо Шопов, Стефан Мавродиев и Даниел Владимиров,  шеф на БГ културен институт в Рим. Сценарист е Кристиян Ночев, оператор е Антон Бакарски.


През октомври излиза на екрана:

Ако някой те обича„Ако някой те обича” на Киран Коларов, който имаше една-единствена прожекция в „София филм фест”. Лентата ще бъде показана на фестивала за българско игрално кино „Златна роза” през октомври. Главен двигател на психологическата драма е млада ученичка (Фани Коларова), влюбена в своя учител.
Един ден тя научава, че той има връзка с омъжена колежка (Мария Каварджикова). Вбесена, тя му отмъщава, като подхвърля компромат - свои голи снимки, направени уж в дома му. В останалите роли ще видим Йосиф Сърчаджиев, Стоянка Мутафова, Михаил Мутафов, Анета Сотирова, Роберт Янакиев и Николай Урумов. Оператор е Емил Христов, продуценти са "Колар" и "Гала филм" с подкрепата на НФЦ.

През ноември тръгва една от най-дългоочакваните премиери  на „Тилт” - дебют за Виктор Чучков. В лентата участва новото поколение актьори, повечето от които вече познаваме покрай сериала „Стъклен дом”. Лентата проследява съдбата на четирима приятели от 90-те години до наши дни - Сташ (Явор Бахаров), Беки (Радина Карджилова), Гого (Ованес Торосян) и Ангел (Ивайло Драгиев). В техния живот се намесва бившият милиционер (Георги Стайков), понастоящем - мутра. Сценарист Виктор Чучков, който преработва сценария след консултация с авторите на немския хит "Сбогом, Ленин!". Оператор е Рали Ралчев. Главен продуцент е Борислав Чучков с подкрепата на НФЦ, БНТ, Столичната община, "Евроимаж" и германската „Остлихт филмпродукцион".

„Стъпки в пясъка"На варненския фестивал„Любовта е лудост” на 28 август е българската премиера на „Стъпки в пясъка" на Ивайло Христов, на 4 септември ще бъде завъртян и на „Аполония”, но филмът ще излезе по родните екрани най-рано през ноември. С голям успех той бе показан в рамките на  32-рия московски кинофестивал през юни. Продукцията е направена по действителен случай  и разказва историята на наш емигрант в Америка - Слави (Иван Бърнев), който се връща в България, за да потърси любовта. В ролята на първата му изгора влиза актрисата от Младежкия театър Яна Титова. Участват още Васил Михайлов, Пламена Гетова, Асен Блатечки, Деян Донков, Лабина Митевска, Карла Рахал, Башар Рахал и американецът Франклин Смит. Оператор е Емил Христов. Продуценти са "Профилм" и НФЦ.

Не пропускайте

ТВ анонси

Популярно в poTV.bg